TIL TE HOS TALEBAN

Til te hos Taleban - Simi Jan

Simi Jans anmelderroste debutbog Til te hos Taleban udkom i oktober 2012.

I næsten fem år boede Simi Jan i nogle af verdens farligste lande, Pakistan og Afghanistan. Det blev ikke alene en intens kærlighedsaffære med de to nationer, men også en personlig rejse, hvor hun fandt sin egen snørklede historie og identitet midt i krigen.

Simi Jan mødte hævntørstige talebankrigere og sexede fotomodeller. Fik tilbudt ægteskab af en grønøjet mullah og var hjemme hos en mor, der er parat til at miste sin søn i hellig krig. Hun oplevede arrangerede ægteskaber – mellem kristne – og drak te hos ”Talebans Godfather”, der trænede hellige krigere i Afghanistan i 1980’erne.

Til te hos Taleban er Simi Jans personlige og stærke beretning om en evig søgen efter den anden side af historien. Om hvordan kampen mod terror påvirkede og forandrede de to lande i de skelsættende år, hun boede der. Og om at møde grænseløs gæstfrihed fra fremmede, der lever midt i en anden virkelighed.

UDDRAG FRA BOGEN

”Blot to kilometer herfra er der ikke nogen sikkerhed, og det er for farligt for dig. Du må ikke tage længere ud af byen,” sagde apotekeren. ”Hvorfor?” spurgte jeg.

”Fordi du er udlænding, og de vil kidnappe dig. Eller slå dig ihjel. Forstår du?” sagde han. Den ældre mand med det lange grå skæg sad på en bænk i det lille rum og smilede.

”Vi har et ordsprog i Afghanistan,” sagde han pludselig og kiggede mig dybt i øjnene.

”En kvindes plads er enten i hendes hjem eller i hendes grav.”

Han brød ud i latter – jeg begyndte at grine. God humor. Især set i lyset af den forværrede sikkerhedssituation, der havde spredt en konstant frygt. Men det er det, jeg beundrer ved dette standhaftige folkeslag - at de stadig kan grine trods tre årtiers krig.

ANMELDELSER

Mere end Talebanskæg og bomber...Simi Jan giver stemmer til pakistanske og afghanske skæbner, der
sjældent bliver hørt i medierne….Det er disse paradokser, nuancer og små menneskelige fortællinger,
der sjældent når frem i mediebilledet, der skærper læserens sanser for en region, der ellers kun er kendt for terror og krig.


-Politiken

Simi Jan har det hele: mod, dristighed, kulturkendskab, sprogkundskaber, det rette køn og en mor, der selv er
alle mønsterbryderes moder…Simi Jans baggrund betyder, at rigtig meget
af den støj, der som oftest er på linjen mellem
journalisten og de lokale, er fraværende.


-Weekendavisen